Hanza Media

INTERNETSKI PORTAL, CMS RJEŠENJE, ESCENIC

Davne 2010. godine naš projektni tim je pokrenuo projekt objedinjavanja upravljanja sadržajem na različitim internetskim portalima za korisnika Hanza Media. Bili smo među prvima na tržištu koji su započeli takav značajan projekt. Cilj je bio omogućiti lakše i brže objavljivanje i dijeljenje sadržaja. Uspješna suradnja i održavanje kompleksnih internetskih portala poput Jutarnjeg lista, Glorije i Sportskih novosti, nastavilo se do današnjeg dana. OptimIT je naknadno preuzeo održavanje dva nova portala Euroactiv i Novac.

Ideja, tko, što

Jedna od vodećih izdavačkih i medijskih kuća Europapress Holding (EPH), a od 2016. godine pod imenom Hanza Media d.o.o., djeluje više od 20 godina u Hrvatskoj, ali i na području jugoistočne Europe. U svom porfelju ima preko 35 internetskih i mobilnih portala koji su na različitim platformama i tehnologijama. Njihova želja bila je sve internetske portale koji su unutar svoje grupacije modernizirati i prebaciti na jednu zajedničku platformu s velikim brojem podataka i različitim mogućnostima upravljanja sadržajem. U 2010. godini ušli smo u zajednički projekt razvoja i integracije postojećih online web portala (Jutarnji list, Autoklub, Sportske novosti, Gorila i Globus).

Uspješna suradnja i održavanje kompleksnog internetskog portala, poput Jutarnjeg lista, Gloria i Sportskih novosti, nastavilo se do današnjeg dana.

Izazov, cilj

S obzirom na kompleksnost i mnogobrojnost portala korisnika, dijeljenje i objavljivanje sadržaja te tehničko održavanje sustava postalo je vrlo zahtjevno i skupo. OptimIT-ov projektni tim objedinio je upravljanje sadržajem s različitih platformi i tehnologija radi lakšeg i bržeg objavljivanja i dijeljenja sadržaja.

Korisnik je zatražio jedinstvenu platformu koja bi prihvatila ogromnu količinu podataka te funkcionirala pouzdano, sigurno, jednostavno i bila dostupna na različitim razinama.

Strategija, tehnologija, rješenje

Dugogodišnje iskustvo u radu s Escenic i Java tehnologijama rezultiralo je razvojem kvalitetne višefunkcionalne platforme izuzetne skalabilnosti koja prihvaća velike količine podataka kojima se može lako upravljati.

Unutar samo sedam mjeseci postavljena je potpuno nova infrastruktura te uspješno migrirana internetska i mobilna verzija portala Jutarnji list.
Migrirano je više od 300.000 članaka nastalih između 2002. i 2009. godine. Na uredničkoj razini, funkcionalnosti za novinare i urednike uključuju unos, pregled i objavljivanje članaka, unos multimedijalnih priloga kao i uređivanje dijelova portala.

Dva odnosno tri mjeseca kasnije uslijedile su migracije portala Autoklub te Sportske novosti.

Ove internetske stranice koriste kolačiće (engl. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Postavke kolačića možete podesiti u svojem internetskom pregledniku. Više o kolačićima i načinu kako ih koristimo te načinu kako ih onemogućiti pročitajte ovdje. Klikom na gumb "U redu" pristajete na korištenje kolačića. U redu